jueves, 14 de mayo de 2015

Cronica de "San Chorch": un diya en aragonés en a capital catalana

Os diyas 24 y 25 d’Abril zelebremos o 1er “St. Chorch’s, Aragon day”, con a proyezión de documentals, una autuazión teyatral y autuazions mosicals dibersas. O diya 24 se metió en Can Basté a esposizión d’Esther Naval:  Nabateros en a Zinca, o río ye camin. Tamién se pasó o documental Bergantes: lo riu menut, ta o que siguió un ratet de debate sobre a situazión de ixe rio, as autuazions que son posibles, y de como afeutarian a las chens d’a redolada.

O puesto d'os quesos d'a sierra de Guara, con Antonio fendo benta
L’autibidá zentral d’o diya 25 estió a feria Etiquetau, de produtos aragoneses. A feria se plantó en l’espazio d’a plaza de can Basté. Ta era bi acudión una selezión de produtors aragoneses: Quesos d’a sierra de Guara; bins de semontano y Teruel; sabón de Boltaña, El Druida; pacharán El Ordersano; güegos ecoloxicos de Monzón, d’a marca Güego; embutidos de Graus, de Melsa; cucharas de buxo d’a Espuña, y tamién chambretas y atro merchandising en lengua aragonesa, trayiu por Chambretas.es. Ta quitar a sed, bi abié dos barras: a d’a bieras Ordio minero, de Teruel; y a d’a biera Rondadora, de Sobrarbe. A más de tot isto, bi eba a caseta de libros d’o Rolde Aragonés de Barcelona.


O Grupo de Tambors d''o CAB
A ras onze d’a mañana ya yeran toz os tenderetes paraus, o Sol s’ubriba paso, mesmo que o Grupo de tambores y bombos del Centro Aragonés de Barcelona. Con o rebolizió acudió tamién firme chen, que en ixa polida mañana de sabado se feban a gambadeta con a familia o biniban d’o mercau. A meyodía empezipió o bermú mosical, amenizau por as cantas de: Kike Ubieto, El Sobrino del Diablo, y tamién Virgilio Aljama (Escoria Oriental). Dimpués, metiemos mesas y sillas en a plaza ta chentar o menú: ensalada, pollo a la chilindrón y yogur de Fonz.


Por a tardi continó a catafila de chen besitando os puestos y crompando isto aquí, ixotro astí. Entre as chens que beniban en abeba que teneban orixen aragonés, atros bel parién, y o que menos bel recuerdo de biaches por as tierras d’Aragón. En cualsiquier caso, bi abié difusión d’a esistenzia d’a lengua, y os besitans tamién s’amanaron ta os panels d’a esposizión L’aragonés: lengua biba.
Manuel Marqués presentando a Iris Campos Bandrés
A ras zinco d’a tarde empezipió l’autuazión d’o grupo de teyatro Poetián, qui representó testos clasicos de l’aragonés ribagorzán, y interpretó mosicas tradizionals. A sala yera a rebutir y Poetián salíé d’era ta tornar a dentrar pa continar rezebindo una gran cantidad de palmas. Más tarde, se pasó o documental Ambiestas/Anvistas, dirixiu por Iris Campos Bandrés, y que esplica a eboluzión d’a lengua en os ultimos 50 años. Estió Manuel Marqués qui nos presentó a Iris Campos Bandrés, qui mos fazié tamién una chiqueta introduzión t’o documental.

A ras güeito remató a feria Etiquetau, y una bez zenaus, y dentrando a meya nuei, podiemos bailotiar y cantar con Los Jaques de la Sierra y Chundarata. Dos autuazions sobrebuenas, con letras en aragonés, castellán y catalán; y estilos mosicals tan bariaus como o vals, o corrido mexicano, polkas o jotas.

En istos diyas tan espezials, a canto d’a festibidá de San Chorche, emos quiesto amostrar en a ziudá en a que bibimos, Barcelona, que a identidá aragonesa contina biba, a penar d’o que os gubiernos español y aragonés fan y dixan de fer por acotolar-la. 

2 comentarios:

  1. Que día tan completo!!
    Importante el trabajo que estáis realizando por dar a conocer nuestra cultura y los frutos de la tierra aragonesa.
    Felicidades!!

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  2. Majo diya an as autbidaz mos amostraron aspeutos de diferens ambitos d'ista cultura aragonesa que mos fa goyo bibir-la mirando d'enanplar-la pa que atra chen la reconozca como qualsiquier atra.
    A plantar fuerte!

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